Messiah: profeet of misdadiger?
De 10-delige politieke thriller Messiah is sinds 1 januari te zien op Netflix. Het vertelt het verhaal van een jonge charismatige prediker in Syrië. Die inspeelt op het naderende geweld door IS dat zich lijkt te gaan afspelen in Syrië. Maar de CIA ruikt onraad. De Messiah wordt neergezet door Mehdi Dehbi, vooral bekend van A Most Wanted Man.
Hij noemt zichzelf Al-Masih en spoort mensen aan om naar zijn boodschap van vrede en liefde te luisteren. En hij krijgt al snel succes, gezien het groot aantal volgers. Maar de CIA heeft zijn vinger op hem weten te leggen en is sceptisch. Agent Eva Geller, gespeeld door Michelle Monaghan, een workaholic maar ook ernstig ziek. Verdenkt hem van oplichterij of zelfs voorbereidingen op een terroristische aanslag. De databank van de CIA toont echter geen enkele informatie over deze man. Haar zorg wordt echter gedeeld door een militair uit Israël, Avrim Dahan. Er ontstaat een samenwerking tussen de twee.
Al-Masih wordt al snel gearresteerd en verhoord door Dahan, maar dan blijkt dat de profeet alles weet over het leven van Dahan. Vervolgens weet hij om onverklaarbare redenen ook nog eens te ontsnappen. Hij duikt op meerdere plekken op en is betrokken bij onverklaarbare situaties. Hebben we hier werkelijk te maken met god? Hij lijkt ongrijpbaar. Velen zien gelijkenissen met de succesvolle serie Homeland. De CIA die de man nauwlettend in de gaten houdt, de spionageactiviteiten in het Midden-Oosten en de daadwerkelijke identiteit van ‘The Messiah’.
Gehate serie
Messiah staat slechts enkele dagen online, maar nu al is het op social media het gesprek van de dag. Vooral mensen die de islam aanhangen hebben grote moeite met de serie. Dat zit hem vooral in het gebruik van het Arabische woord voor Messiah. Want wie wordt nu eigenlijk bedoeld in de serie? In de Islam wordt Jezus gezien als profeet. Een hele andere interpretatie dan in het christendom, waar Jezus wordt gezien als zoon van god. Een gevoelig onderwerp dus. In Jordanië, waar de serie is opgenomen, heeft de Koninklijke filmcommissie (RFC) van Jordanië, Netflix gevraagd om de film in Jordanië niet uit te zenden. Netflix heeft daar geen gehoor aan gegeven.
Unbroken: Bevrijd worden door je ergste vijand
Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog neemt Olympisch atleet Louis Zamperini dienst in de Amerikaanse luchtmacht. In mei 1943 stort zijn bommenwerper neer boven de Stille Oceaan. Maar liefst 45 dagen weet hij met twee anderen in een reddinsgvlot te overleven op open zee. Het laatste wat je dan wilt is bevrijd worden door de marine van het land waarmee je in oorlog bent, Japan. Een ware hel in meerdere Japanse krijgsgevangenenkampen volgt, met dwangarbeid en sadistische spelletjes door bewakers. Zijn bekendheid als sporter lijkt hem geen goed te doen, het maakt hem juist mikpunt, met name van hoofdbewaker Watanabe.
Unbroken is geregiseerd door niemand minder dan Angelina jolie en gebaseerd op het boek Unbroken: A World War II Story of Survival.
Homeland: Terrorist of oorlogsheld?
De serie Homeland vindt zijn roots in een Israëlische serie, genaamd Hatufim. Beter bekend als Prisoners Of War. CIA-agente Carrie Mathison heeft een Amerikaanse marinier in de peiling. Waarvan zij het vermoeden heeft dat hij spioneert voor Al-Qaida en een mogelijke aanslag voorbereidt in de VS. Hij zou daarin samenwerken met de terrorist Abu Nazir. Veel bijval krijgt Carrie niet van de overheid en haar superieuren binnen de CIA. , want na acht jaar gevangenschap door Al-Qaida wordt de marinier gezien als oorlogsheld in het thuisland en zeker niet als iemand die overloopt naar de vijand. Er is één iemand binnen de CIA waar ze terecht kan voor steun en advies, Saul Berenson. Weet Mathison de oorlogsheld te ontmaskeren of zit de waarheid toch anders in elkaar? Zeven seizoen zijn er al online gegaan. Het wachten is inmiddels op het achtste seizoen.
The Irishman, het waargebeurde verhaal van Frank Sheeran
Na lang wachten verscheen The Irishman eind november dan eindelijk in een beperkt aantal bioscopen en even later op Netflix. De verwachtingen waren hooggespannen. Hoe kan het ook anders met sterren als DeNiro, Pesci en Pacino, gezamenlijk in een film en met Scorcese als regisseur.
Het verhaal speelt zich af eind jaren vijftig en is gebaseerd op Frank Sheeran (Robert Deniro), een vrachtwagenchauffeur en oud militair uit de tweede wereldoorlog. Per toeval ontmoet hij de rustige en bedachtzame, Russel Bufalino (Pesci), die de baas blijkt te zijn van een machtige maffiafamilie in Pennsylvania.
Met de tijd doet Sheeran steeds meer klusjes voor de misdaadfamilie. Daarin schuwt hij er ook niet voor om mensen uit de weg te ruimen voor Bufalino, die hem in contact brengt met de charismatische en machtigste vakbondsbaas van het land voor truckers, de corrupte Jimmy Hoffa. Omdat Frank ook een vakbondsverleden heeft ontstaat er een hechte band tussen Hoffa en Sheeran. Frank wordt zijn rechterhand. Ze trekken met de vakbond het hele land door. Maar Hoffa is ook koppig en brengt zichzelf in de problemen met de maffia, waardoor Frank met een loyaliteitsprobleem komt te zitten. The Irishman is een ruim drie uur lang durend maffiadrama, gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen. Ga er maar eens goed voor zitten.